Om att lämna hunden hemma

Om att lämna hunden hemma

Alla hundägare har någon gång varit med om att det strular till sig när man ska iväg någonstans och ja, vart ska hunden vara då? Ingen tycker om att lämna sina hundar hemma för länge och vissa tar ju faktiskt med sig hunden i princip överallt. Någon gång måste man ju faktiskt lämna hunden hemma och det finna massor med saker som är viktiga att komma ihåg. Framförallt är det viktigt att förstå att hundar är flockdjur! De är precis som oss människor, de gillar inte ensamheten och behöver vara nära andra. Kom även ihåg att alla hundar är egna individer och har därför sina unika behov av exempelvis närhet, rastning, mat och så vidare.

I Sverige finns det faktiskt lag på att hundar inte får lämnas utan tillsyn för länge. Det kan ju vara svårt att veta, hur länge kan en hund vara ensam då? Man brukar säga att en vuxen tränad hund klarar av att vara ensam kring 5 timmar/dag. Vissa klarar mer och vissa klarar mindre. Är dock hunden otränad och kanske valp så kan man inte lämna den alls länge, knappt någon timme. Exempelvis en valp som är åtta veckor kan knappt lämnas ensam överhuvudtaget.

I tidningen Leva&Bo berättar hundexperten Fredrik Steen om att hundar kan bli passiviserade och inte vilja gå ut om de är ensamma hemma för mycket. Vissa hundar kan även bli deprimerade och nedstämda, de vill inte leka eller hitta på något, kanske äter de sämre, allt detta kan vara tecken på att din hund inte mår bra!

Om det väl ska lämna hunden hemma se över så att den har bra sovplatser och att temperaturen inomhus är god. Kanske behövs det ett litet öppet fönster någonstans i hemmet. Det går även att se över ventilationen hemma genom exempelvis ovk besiktning av ventilationen, för att säkerställa att luften är bra i hemmet och därmed för hunden, och självklart även för människor som bor där. Även färskt vatten behövs såklart dagligen i en stor vattenskål. Säkra leksaker kan ligga framme om hunden skulle vilja leka när den är ensam hemma, dock brukar de oftast ligga och sova den mesta tiden.

Hunddagis kan också vara ett alternativ dock kan det sticka iväg lite vad gäller priset. Kanske finns det någon granne som kan ha hunden alternativt hämta hunden för en timmes promenad under dagen. Det är faktiskt okej att fråga om hjälp och det finns många som skulle kunna tänka sig att tjäna en extra slant men samtidigt få lite sällskap och motion.

Kanske har du inte dessa problem, du kanske kan ta med dig hunden till jobbet? För dig som är osäker, undersök saken, kanske kan du få ta med dig hunden någon dag i veckan beroende på arbetssituationen. Det finns oändliga lösningar men det viktigaste är att hunden får det bra och slipper vara ensam allt för länge. Vi vill ju alla vara med våra hundar så mycket som möjligt, då måste vi hitta på smarta lösningar för att göra det möjligt!

dante