Bygga hinder till agilitybanan

Bygga hinder till agilitybanan

När man skaffar en hund kan det då och då kännas frestande att börja träna olika sporter med den. En av de mest fartfyllda och populäraste sporterna är agility. Men vad är det egentligen och kan man träna hemma?

Vad är agility?

Agility är en hundsport där hunden ska springa en hinderbana guidad av sin förare. Det går ut på att hunden ska ta sig runt en hinderbana så snabbt som möjligt, men den ska inte heller få för många fel. En agilitybana kan se ut på väldigt många sätt och ha olika antal hinder. Det finns också olika klasser att delta i. Det betyder att både nybörjare och mycket erfarna ekipage kan delta vid samma tävlingstillfälle.

Bygga hinder till agilitybanan

Ett alternativ är att bygga egna hinder till en agilitybana om man bara vill träna lite på skoj eller om man har långt till närmaste agilitybana. Hos Buildor och andra byggföretag kan man köpa material för att bygga sina hinder. Man kan till exempel behöva lite trä för att bygga hinderstöd. Som bommar kan man antingen ha rundstav som man målar i roliga färger, eller lättare PVC-rör. Det är bra att ha flera hinder och hinderstöd så att man kan sätta ihop dem i olika kombinationer. Om man har möjlighet att få tag i däck kan man också använda ett sådant som hinder. Det är dock viktigt att man klär det med något mjukt så att hunden inte gör sig illa om den slår i. Ett annat alternativ är att köpa isolering för rör och forma den till en cirkel. Den är mjuk och kan gå sönder om hunden fastnar i den.

Det är också bra att bygga balansbommar med mera. De behöver inte vara höga, men de ska vara omkring 30 centimeter breda. Det är bra att göra uppgången och nedgången lutande och se till att hunden verkligen går hela vägen ner och upp istället för att hoppa upp eller ner. Av rundstav eller PVC-rör kan man också bygga en slalombana. Där ska hunden passera pinnarna på omväxlande höger och vänster sida för att inte få fel.

Vad kostar det?

Att bygga en egen agilitybana behöver inte bli speciellt dyrt. Med relativt billiga material behöver det inte gå på många hundralappar. Man kan ofta använda sig av spillbitar och liknande för att bygga hinderstöd, och om man känner någon som ska renovera hemma kan man säkert få lite material som har blivit över. Det viktigaste är inte att hindren blir snygga utan att de är säkra och fyller sin funktion. När man vet säkert att det är agility man vill hålla på med kan man köpa in dyrare eller snyggare hinder till sin bana.

dante