Välj rätt hundmat för din hund

Välj rätt hundmat för din hund

Är du ny hundägare kan det kännas komplicerat att välja vilken mat du ska ge din hund. Det finns ett väldigt stort utbud och de flesta hundmatsorterna sägs ha flera fördelar. Det bästa är att du ger din nya hund samma mat som den ätit tidigare. Du kan även fråga veterinärer om råd. Vill du däremot försöka välja själv är det bra om du känner till för- och nackdelarna med de olika sorterna.

För- och nackdelar med olika sorters hundmat

Man kan dela upp all hundmat i tre huvudkategorier. De har alla sina fördelar och nackdelar. Läs igenom dessa ifall du har svårt att välja mat till din hund.

Torrfoder är ett bra alternativ om du vill ha foder som är lätthanterligt och enkelt att portionera. Denna hundmat är bra för din hunds tänder, den ger nämligen lite tuggmotstånd. Den är också väldigt lätt att ta med sig på utflykter. Det svåra med torrfoder är att välja vilken sort du ska ge hunden.

Våtfoder är svårare att hantera jämfört med torrfoder. Det innehåller nämligen en hel del vatten, vilket gör att det blir lite tyngre att bära hem. Våtfoder kostar dessutom många gånger lite mer än torrfodret, vilket är viktigt att komma ihåg vid köp av hundmat. Många hundar tycker dock bättre om våtfoder än torrfoder. Du kan därför ge hunden både och. Våtfodret är rekommenderat när din hund behöver mer vätska.

Färskfoder innebär kött, ben, inälvor, grönsaker, fisk och liknande, alltså endast råa ingredienser. Men detta är inte alltid lätt att ge din hund, vissa rått kött och andra råa ingredienser kan nämligen innehålla skadliga bakterier. Eftersom maten inte tillagas på något sätt finns det en risk att både du och hunden blir sjuka. Så det är extra viktigt att välja högkvalitativa ingredienser. Färskfoder är dessutom väldigt svårt att ta med sig ifall du ska resa med hunden. Det går heller inte att spara på samma sätt som du kan spara torrfoder.

Hur ofta ska din hund äta?

Hur ofta bör hunden äta egentligen? En valp ska äta fler gånger än en vuxen hund och en vuxen hund bör äta upp till tre gånger varje dag. Men det finns även hundar som kan behöva äta mer, framförallt de som har en viss sjukdom. Sjukdomar som påverkar hundens mage eller tarmar. Då kan den hunden behöva äta fler måltider, som då är aningen mindre. Du bör läsa på om den ras du äger och se vad som rekommenderas i matväg innan du tar hem den.

dante