Att köpa en hund

Att köpa en hund

Hunden sägs ofta vara människans bästa vän och den är faktiskt ett av de vanligaste husdjuren världen över. Men att köpa en hund innebär en hel del mer eftertanke än vad man kan tro. Man måste också vara medveten om att det kostar mer att ha hund än man kan ana. Men vad är viktigt att fundera över innan man köper en hund och vad kostar det?

Vad kostar det att köpa hund?

Beroende på var man köper sin hund, samt vilken ras man väljer att köpa kan kostnaderna variera. Generellt sett är en renrasig hund dyrare än en blandras. En renrasig hund kan kosta mer än 10 000 kronor och det är en del pengar för de allra flesta. Dessutom måste man komma ihåg att det tillkommer en del andra kostnader också. Hunden ska försäkras, den ska vaccineras, veterinärbesiktigas och så ska man köpa foder och andra tillbehör.

Vad behöver man?

Innan hunden kommer hem finns det en del saker man bör ha ordnat. Hunden måste till exempel ha en korg eller annan liggplats. Man bör också se till att hunden har ett koppel och halsband eller en sele. Ett par leksaker, lite hundgodis, hundbajspåsar och liknande bör också finnas på plats i hemmet. Hunden måste också ha en vattenskål, och en matskål. Det behöver inte vara speciella hundskålar utan man kan lika gärna använda skålar som inte längre behövs till matlagning. Glasskålar är alltid bra val. De tar inte åt sig smak eller lukt och dessutom är de svårare för hunden att välta.

En annan sak man behöver är foder till hunden. Köper man en hund från en uppfödare får man ofta med sig ett så kallat valppaket med en filt som luktar som det gamla hemmet, samt lite av det foder hunden är van vid att äta. Om man som ny hundägare går över till ett nytt foder allt för snabbt kan det sätta hundens mage ur spel och det kan vara farligt för en liten valp.

Köpa hund på annons eller av uppfödare

När man ska köpa en hund kan det vara klokt att fundera över om man ska köpa hunden på annons eller om man vill köpa den från en riktig hunduppfödare. En fördel med att köpa hunden från en riktig uppfödare är att man som hundköpare verkligen vet vad man får. Köper man en hund på en annons och den inte har stamtavla är det omöjligt att säga att den verkligen är av den ras som säljaren säger.

dante