Dags att skaffa hund

Dags att skaffa hund

Varje dag funderar människor över hela världen på om det dags att skaffa hund och varje dag bestämmer sig också allt fler för att verkligen ta det stora steget att bli hundägare. Att äga en hund är väldigt spännande och bjuder på många fantastiska stunder, men det är också ett heltidsjobb där man är anställd varje dag, dygnet runt, under många år framöver. Innan man skaffar en hund är det därför väldigt viktigt att man funderar riktigt noga. Det finns ett flertal frågor som man behöver ha svar på innan man kan ta in en hund i sitt liv för att säkerställa att man kan ge hunden det bästa livet möjligt.

Vi vill att du och din hund ska kunna må så bra tillsammans som möjligt och har därför satt ihop en lista på de frågor som vi tycker är absolut viktigast att du ställer dig.

1. Kommer du att orka gå ut flera gånger varje dag? Tänk inte bara på hur skönt det är under sommaren, utan även när det är minusgrader, snöstorm eller regn. Ett tips är att skaffa sig ett snyggt paraply med tryck för att göra det hela roligare.

2. Har du den tid som krävs för att ta hand om en hund? Hur ser dina dagar ut och hur länge befinner du dig på jobbet. Vart ska hunden vara under tiden du arbetar? Hunddagis eller hundvakt?

3. Har du råd att ha en egen hund? Utöver själva inköpskostnaden så kommer du att behöva betala för foder, veterinärvård, försäkring, leksaker och annan utrustning som hunden behöver. Ett vanligt misstag är att man drar ner på de viktigaste kostnaderna, t.ex. att man struntar i en försäkring. Detta bör man aldrig göra utan se till att försäkra din hund direkt.

4. Hur genuint är ditt intresse för hundar? Du kanske tycker att det är en superbra idé just nu att skaffa hund, men kan du se dig själv med en hund även om 10-15 år? Titta på hur din vardag ser ut och var ärlig mot dig själv och din framtida vän. Om du planerar att resa mycket, jobba mycket eller helt enkelt vill spendera mycket tid med vänner på krogen så kommer hunden att behöva vara ensam väldigt mycket. Var inte orättvis.

5. Hur mycket kunskap har du om hundar och speciellt om den ras som du är intresserad av? Innan man skaffar en hund är det otroligt viktigt att man lär sig hur man ska ta hand om hunden på rätt sätt, vad hundar behöver för att må bra och hur man ska stimulera det intellektuella. Du behöver ta mer hand om din hund än att endast se till att ge den mat och kisspauser under dagen.

dante