Att ta hand om en sjuk hund

Att ta hand om en sjuk hund

Om hunden blir sjuk eller skadad är det viktigt att veta hur man ska ta hand om den på bästa sätt. I de fall man känner sig det minsta osäker är det alltid bättre att kontakta en veterinär för att få svar på sina frågor än vad det är att börja medicinera, vårda eller prova att behandla själv. Om hunden får ett mindre sår och det inte är djupt eller sitter illa till kan man dock ofta ta hand om det själv.

Var rädd om små sår

Även de allra minsta såren kan ställa till det i det långa loppet. Såret kan se bra ut till en början men problemet är att de små såren kan vara djupa. Om ingången till såret är litet kan det också vara så att det stänger sig för mycket och om det då finns bakterier i såret blir de instängda. Då är infektionen snart ett faktum. Men hur tar man bäst hand om såren?

Det allra bästa är att tvätta såret ordentligt så snart det upptäcks. Det är bra att låta det blöda lite. Då får man ofta bort bakterier och eventuell smuts som sitter fast längre in i såret. Om skadan är liten behöver man ofta inte bandagera den, men om det fortsätter blöda kan det vara klokt att lägga ett förband. Samma sak gäller om såret sitter på tassen eller benen där det snabbt blir smutsigt.

När bör man söka veterinären?

Om hunden plötsligt blir mycket dålig, slutar äta, dricka och inte vill röra på sig bör man kontakta veterinären med en gång. Om hunden bara har lite feber kan man ofta avvakta någon dag och se hur hunden verkar. Vid ormbett eller liknande bör veterinär alltid kontaktas, även om hunden ser ut att må bra.

dante