Barn och hund

Barn och hund

Funderar du över hur det ska gå med hunden när familjen skaffar barn? Eller har du redan barn och funderar på att skaffa hund? Att utöka familjen kan leda till många funderingar och frågor. Ska du skaffa barn eller hund först? Som sagt, många frågor.

När du skaffar barn eller hund finns det en del saker hos https://www.bigbaby.se som du kan behöva. Allt ifrån filtar, babynest, barnvagnar, leksaker och barngrindar. Särskilt barngrindar rekommenderas, både till barn och till hund. Tänk på att barn ofta öppnar dörrar så att hunden kan springa ut och kanske rymma, och trappor är farliga för småbarn såväl som småvalpar.

Gör ingen stor sak av det

Hunden vet om du är gravid innan du själv vet om det, och den kommer att följa dig genom hela graviditeten och tillsammans förbereder ni er inför underverket som är på väg. Låt hunden hälsa sin nya familjemedlem välkommen genom att lägga ner bebisen på golvet, mellan mammas eller pappas ben och låt hunden nosa igenom filtar och bebis. Ju tidigare hunden får nosa desto bättre och försök att ha med hunden så mycket som möjligt i bebismyset. Förstår hunden att det är dennes bebis också blir allting lite enklare, och själv kan du se det som att du fick två bebisar till en början. Var noga med att inte glömma bort hunden i babylyckan.

Lär barnet respektera hunden

Det är oerhört viktigt att lära barnet att respektera hunden och se till att ha vissa regler där hemma. Låt inte barnet störa hunden, dra den i svansen eller öronen, slå den eller jaga den och se till att hunden alltid har en fredad zon att gå till. Den fredade zonen är förbjudet område för barnet. Ägna mycket tid med barnet att studera hundspråk och lära barnet vad hunden signalerar samt att låta hunden komma till barnet, inte tvärtom. Ett annat sätt är att inkludera barnet i hundens dagliga skötsel och träning på ett sätt som är rimligt för barnets ålder. Låt barnet borsta lite eller pilla försiktigt på klor och tassar. Hjälps åt med att leta fästingar och liknande och få barnet att förstå att hunden behöver skötas och tränas.

Finns inga specifika barnhundraser

Svenska Kennelklubben, SKK, skriver en del information om vad du ska tänka på när det gäller barn, hund och umgänge samt betonar att det inte finns några specifika raser som är mer barnhundar än andra. Det handlar om att lära barn och hund att umgås, oavsett ras.

Få hunden att känna sig välkommen

Det är inte bara bebisar och barn som kan behöva introduceras för hunden, utan även vuxna. Hundpsykologen Charlotte Swanstein tipsar i Expressen om att allt går bra så länge hunden fortfarande känner sig välkommen. Då kommer den att ta in den nya familjemedlemmen i sin flock ganska snabbt. Beter sig hunden annorlunda mot tidigare, morrar eller verkar osäker kan det sannolikt vara så att din nya partner kanske är lite rädd för hunden, vilket hunden känner. Det bästa är att låta hunden vara med på samma villkor som tidigare.

dante