Aktivera hunden rätt

Aktivera hunden rätt

Det råder en aktiveringshysteri idag. Hunden måste ha si och så mycket motion, den måste aktiveras si och så mycket och på det eller detta sättet. Det heter att en trött hund är en nöjd hund, men om hunden aldrig blir trött, vad gör man då?

Först av allt bör du tänka igenom om hunden får lagom med stimulans. Inte för mycket och inte för lite. Sedan borde du fundera på om du ger hunden mest mental eller fysisk aktivering. En hund kan bli överstimulerad av för mycket aktiviteter, och konditionen förbättras ju mer ni tränar och håller på. En krävande hund blir alltså mer och mer krävande.

Överstimulering

Det har blivit populärt att ha de belgiska vallhundarna som sällskapshundar efter att de börjat dyka upp i filmer, och precis som Lassie lockar de folk att skaffa en. De belgiska vallhundarna är brukshundar som ska jobba, och en hund som inte får utföra vad den är framavlad för kan bli stressad. Även de som vill ha en brukshund att träna med kan känna att de måste stimulera hunden hela tiden eftersom den aldrig verkar bli trött. Det är också vanligt att hundägaren vill ge sin hund det bästa och låta den få utlopp för all sin energi och då är det lätt hänt att träna för mycket.

Det är träning på brukshundsklubben, det är träning hemma, det är godissök, aktiveringsplattor, spel och pussel, spår och promenader. Hunden är en tjänstvillig varelse som tycker om när det händer saker, så den hänger så klart på och verkar jätteglad. Det är upp till dig som hundägare att se till att hunden även lär sig varva ner och ta det lugnt. Blir hunden hyperaktiv och hittar på en massa bus om den inte aktiveras hela tiden och svansar efter dig ivrigt flåsande så kanske den är överstimulerad och du borde träna passivitet istället. Att ständigt vara igång är stressande för vilken hund som helst även om du upplever den som glad.

Stress

Det är dock inte bara hunden som kan må dåligt av stressen. Även du som husse eller matte kan någon gång känna att kraven runt omkring dig blir för stora eller att det är för mycket att göra. För en del kan detta yttra sig som sura uppstötningar och halsbränna, men det kan lindras receptfritt med gaviscon som du hittar på Apoteket. Varva ner dig själv omgående, för din egen stressnivå avspeglas i hunden. Är du stressad känner hunden det och blir ofta stressad den med.

Passivitetsträning

Passivitetsträning går ut på att hitta hundens av- och på-knapp, att lära hunden att ligga ner och ta det lugnt och inte förvänta sig att bli aktiverad hela tiden. Det är bra att börja träna detta så tidigt som möjligt, redan under valpstadiet. Målet är att lära hunden lägga sig och ta det lugnt, och se till att träna detta både hemma och borta. Lär den att det inte alltid händer saker, utan ibland kan man bara ligga ner och småsova. Både du och hunden kommer att ha nytta av detta och få en bra balans i vardagen.

dante