Hundar och ekonomi

Hundar och ekonomi

Att det kan vara dyrt med hund vet nog de flesta som någon gång stått där med en veterinärräkning i handen och funderat på hur många olika smaker det finns på nudlar resten av månaden. För att undvika att bli totalt barskrapad om något händer så kan det vara bra att ha ett sparande till hunden, även om du har försäkring.

Är hunden försäkrad?

Det kan vara en bra sak att ha hunden försäkrad, men det är inte en garanti för att det inte kostar dig något ändå. Tänk på att försäkringen har en självrisk som ska betalas vid olyckstillfället, samt att det väldigt ofta är en rörlig självrisk på en viss del av det totala beloppet på räkningen. Har du en försäkring som täcker exempelvis vård och kostnader för 100 000 kr kan du ha en rörlig självrisk på upp till 30 % som du ska betala själv. Det betyder 30 000 kr i detta fallet, och det är långt ifrån alla som har den summan i bakfickan. Har du ingen försäkring alls får du däremot betala hela veterinärräkningen ur egen ficka och då kan det kosta betydligt mer än 30 000 kr om hunden blir allvarligt sjuk eller skadad.

Spara

Att pensionsspara är något alla borde göra för sin egen skull, för att ha pengar den dagen yrkeslivet tar slut och för att ha en buffert inför framtiden. Det ger en trygghet om att inte stå helt utan pengar. Varför inte göra det samma för hunden, fast inte lika långsiktigt?

Sätt in några hundralappar på ett konto varje månad så samlar det på sig ganska snabbt och du har pengar till både fast självrisk, rörlig självrisk och kanske hela veterinärvårdsbeloppet om du har en oförsäkrad hund. Behöver du inte utnyttja pengarna för att hunden har hållit sig frisk hela livet så har du ju en buffert till nästa hund, och det är en stor trygghet om du skulle bli arbetslös eller av andra anledningar inte jobba längre. Du vet att vad som än händer så har du alltid pengar att ta hand om din hund på bästa sätt.

Det är djurägarens skyldighet att se till att djuret inte lider. Du kanske tycker att 50 000 kr är för mycket att lägga på en hund och hellre avlivar den om olyckan skulle vara framme? Det är också att se till att djuret inte lider, och är det så du vill göra så behövs ju enbart pengar till akutbesök, avlivning och kremering. Hur du än gör så är det viktigt att ha de där extra tusenlapparna när det väl är dags så hunden inte får gå och lida för att du inte har råd att ens avliva den.

En ansvarsfull hundägare ser till att ha en liten buffert för att kunna avsluta sitt djurs lidande i händelse av sjukdom eller skada, vare sig det gäller direkt avlivning eller intensivvård och lång rehab. En hundralapp i månaden har de flesta råd med att spara, och det blir pengar av det i längden! Fixa hundkontot redan idag!

dante