Slädhundar

Slädhundar

Slädhundar är ett samlingsnamn för de hundraser med en tillräcklig uthållighet, vilja och styrka att dra släde bakom sig över ett snölandskap. Det som utmärker slädhundar är att de tycker om att arbeta i grupp och är tåliga för ett kallt klimat. När man väljer ut sina slädhundar finns olika raser med olika egenskaper för att passa som draghundar. De vanligaste slädhundarna är listade här.

Utonagan

Önskar man en naturlig slädhund som passar för uppgifter i polarområdena är denna ras överlägsen. Utonagan är en ras med hög intelligens och kräver en riktigt erfaren hundförare. Hunden har massor av energi och trivs inte så bra om det är för varmt.

Tamaskanhunden

En relativt ny hundras med otrolig uthållighet. Hunden har sitt ursprung från Finland och kräver en hel del trimning. Tål kyla väldigt bra och liknar väldigt mycket varg till utseende och till sin natur.

Siberian husky

En polarhund framavlad i Alaska som tävlingshund för draghund-sport. En väldigt klok hund som kräver tålamod för att träna upp. Den skäller relativt lite och är en lekfull hund som har ett starkt behov av att ge sig iväg på egna strapatser.

Alaskan Malamute

Är en av de största polarhundarna och kan dra mycket tyngd långa sträckor. Hunden gillar att jobba i ett stadigt tempo och är avlade för just uthållighet. Malamuten är väldigt envis och har stort viltintresse och kräver mycket träning. Även en bra följeslagare för fjällturer till fots.

Grönlandshund

Grönlandshunden är som namnet antyder från Grönland. Hunden kommer främst till sin rätt som draghund ute på isarna och orkar en tung last. De håller precis som Malamuten ett lite lägre tempo jämfört med Siberian husky. En lojal och vänlig hund.

Samojed

Namngiven efter folkgrupper i Ryssland och Sibirien är Samojeden en uthållig draghund, helt vit i pälsen. Hunden passar även till tävlingar i lydnad och freestyle. Hunden kallas även för “den leende hunden” på grund av sitt glada ansiktsuttryck.

Historia

Man vet inte säkert när hundar användes för att dra en släde för första gången men mycket pekar på att det kan ha börjat med ursprungsbefolkningen i Mongoliet. Det som vi idag kännetecknar som typiska slädhundar tros ha uppkommit 100 år F. Kr. Slädhundar kan generellt dra en släde nära 200 kilometer per dygn och deras psyke präglas av deras starka vilja att fortsätta fastän omgivningen runtomkring är tuff och oftast extremt kallt. Slädhundar kräver stora utrymmen och har man uppemot 18 hundar att ta hand om gäller det att bygga hundkojor med ordentligt virke som också klarar snö på taket. När man tävlar med hundspann är det inte ovanligt att man kommer upp i genomsnittliga hastigheter omkring 35 km/h. Slädhundar behöver förutom en otrolig uthållighet en social kompetens för att effektivt kunna samarbeta med varandra och utföra uppgifter som slädförare förmedlar via intränade kommandon. I ett slädhundsteam ingår alltifrån två till uppemot 18 hundar. Det vanligast förekommande spannet idag är “nomeanspänning” vilket innebär att varje hund är kopplad till en centrumlina. Denna lina går hela vägen fram till de två ledarhundarna.

dante