Att köpa hund

Att köpa hund

Mångas absolut största dröm är att kunna skaffa en helt egen hund. Barn brukar tycka väldigt mycket om just hundar och de vill ofta ha en egen valp redan i ung ålder. Men det är inte bara att köpa en hund. Det är en hel del som måste förberedas och tänkas över innan köpet görs. Dessutom ska man fundera över var man ska köpa hunden. Här får du en del tips på vad som kan vara bra att tänka på.

Vill hela familjen ha hund?

Om man är ensamstående har man bara sig själv att tänka på och då är det bara sig själv man behöver fråga om man vill ha hund. Är det däremot så att man har en familj måste man vara säker på att alla verkligen vill ha en hund att ta hand om. Det är en hel del arbete som tillkommer varje dag. Hunden kan inte lämnas ensam för länge, den ska rastas, tränas och uppfostras. Om man redan känner sig trött efter arbetet kan hunden lätt bli lite för mycket. Även om ett barn vill ha en hund måste man som förälder veta att barnet inte kan ta allt ansvar för hunden på egen hand.

Finns det tid?

Innan man skaffar en hund måste man vara säker på att det verkligen finns tid för den. Träning, rastning och liknande tar en hel del tid. Om man arbetar heltid och åker på morgonen för att sedan komma hem på kvällen måste huden vara ensam mycket, eller lämnas bort nästan varje dag. Då hinner man knappt spendera tid med den och det kan också ha stor påverkan på hundens beteende och uppförande längre fram.

Köpa renrasig hund från uppfödare

När man ska köpa hund bör man också fundera på om man vill köpa den från en uppfödare, eller om den ska köpas på annons. Fördelen med att köpa en hund från en uppfödare är att man vet att den är renrasig. Ofta är den också veterinärbesiktigad, märkt och har en stamtavla. Genom att granska den kan man se om hundens föräldrar eller släktingar har några sjukdomar eller liknande som är bra att känna till. En renrasig hund kostar dock ofta lite mer än en hund som köps på annons.

Köpa hund på annons

När man köper hund på annons i tidningen eller på internet är det inte fullt lika lätt att veta vad man köper. Vissa valpsäljare är seriösa trots att de inte har en uppfödning, men man kan lika gärna råka illa ut. Om man vill köpa sin valp på annons är det trots allt viktigt att man ser till att träffa båda valpens föräldrar, gärna i deras hemmiljö så att man kan se hur de beter sig med mera.

dante