Vad kostar det att ha hund?

Vad kostar det att ha hund?

Att ha hund är inte gratis. Många tror att det dyraste är att köpa hunden och det är förvisso också en kostnad man måste räkna med, men man får inte glömma att det också kostar att ha hunden i det långa loppet.

Hundens inköpspris

När man ska köpa hund kan de kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Om man känner någon som har en hunduppfödning eller en hund som de inte längre kan ha kvar kan det gå att köpa den relativt billigt. Blandrashundar kostar ofta från 2000 kronor och uppåt, medan man för en renrasig hund ofta får betala kring 10 000 kronor eller mer. Det är en relativt stor summa som ska läggas ut och om man tror att det kan bli svårt att betala den bör man tänka efter en gång till innan man beslutar sig för att skaffa hund. Det tillkommer nämligen en del kostnader också efter köpet.

Merkostnader

Efter att man har köpt sin hund tillkommer en del kostnader. Det handlar till exempel om utrustning till hunden, foder, koppel och liknande. Det här behöver hunden för att trivas. Det kostar också pengar att försäkra hunden och att ta den till veterinären. Om hundens klor behöver klippas, eller om pälsen behöver trimmas och man inte kan göra det själv ska även det betalas. Man måste också tänka på att hunden kan behöva vara på hunddagis eller kräva hundvakt och det kostar också en slant. Innan hunden köps bör man ha funderat över de här kostnaderna och slagit ut dem över året så att man vet att det verkligen finns pengar att betala allt med.

Tänk på försäkringen

Innan du skaffar hund kan det också vara bra att undersöka hur mycket det kostar att försäkra den. Det kan löna sig att jämföra flera olika försäkringsbolag för att se vilka som ger flest fördelar till bäst pris. En försäkring kan vara det som gör skillnad på om man måste ta bort hunden eller inte om den skadas eller blir sjuk. Försäkringen täcker nämligen en stor del av hundens veterinärkostnader och om hunden är oförsäkrad kan det bli mycket dyrt. Det är inte alltid man har råd att behandla hunden utan då kan man rent av tvingas ta bort den.

dante