Agility

Agility

En av de kanske allra populäraste hundsporterna är agility. Flera hundra hundar och deras ägare tävlar och tränar i sporten varje år. Men vad går det egentligen ut på?

Vad är agility?

Agility är en hundsport som går ut på att hunden ska springa genom en hinderbana på så kort tid och med så få fel som möjligt. Hinderbanan innehåller hinder som ska hoppas över, ett däck som hunden ska hoppa genom, tunnlar, balansbommar, en vippbräda och slalompinnar. Hundens förare springer med runt banan och tecknar åt hunden vilka hinder som ska tas och i vilken ordning. Det krävs ett mycket gott samarbete mellan hunden och föraren för att det ska gå så bra som möjligt.

Hur går en tävling till?

En agilitytävling kan gå till på lite olika sätt. Oftast är det dock så att hunden och ägaren kommer till tävlingen. Föraren får sedan gå banan utan att hunden är med. Det finns också kartor över banan för att man ska kunna lära sig den. När tävlingen sedan är igång är det bara ett ekipage på banan. Hunden får inte lämna banan, kissa på hindren eller ta hinder i fel ordning. Då blir ekipaget uteslutet. När alla har tagit sig igenom banan i de olika klasserna utses en vinnare, samt en andra- och tredjeplacering i varje klass efter tid och antal fel.

Vad kan man vinna i tävlingarna?

I en agilitytävling vinner man ofta hundfoder, olika tillbehör till hunden och ibland presentkort. I större tävlingar kan det ibland också stå pengar på spel.

dante