Olika hundkurser

Olika hundkurser

Det finns gott om olika hundkurser att gå om man är intresserad av att lära sig mer om hunden, dess beteende och olika hundsporter. Det allra bästa brukar vara att kontakta sin närmaste brukshundsklubb och genom dem få tips på vilka kurser som kan vara lämpliga att gå.

Valpkurser och grundkurser

Om man precis har köpt en valp eller tagit över en vuxen hund som behöver lite träning och uppfostring kan det vara bra att gå en valp- eller grundkurs. När det gäller just valpkurser är de till just för valpar. Här kan man som hundägare träffa andra som också precis har skaffat sin valp. När det gäller just valpkurser kan de vara bra att gå även om man har haft hund tidigare. Man kan ha lagt sig till med olika ovanor som behöver tas bort.

Grundkurser är till för hundar i blandade åldrar. Det kan till exempel vara hundar som har adopterats från andra länder, hundar som varit med om något som har gjort dem ohanterliga med mera.

Lydnadskurser

Lydnadskurser är, precis som namnet låter, kurser som är inriktade just på lydnad. Syftet är att hunden ska bli mer uppmärksam på de signaler som ägaren eller föraren ger den. Hunden ska lyssna mer helt enkelt. Kursen riktar in sig främst till vuxna hundar samt till ägare som inte anser att de når fram till hunden. Det kan också vara så att hundens ägare vill träna in lite nya saker, men inte kommer på riktigt rätt kommandon med mera.

Agilitykurser

En agilitykurs riktar in sig på vuxna hundar och unghundar som vill träna lite extra. I agility ska hunden springa en hinderbana efter förarens instruktioner och det krävs att samspelet mellan hund och förare fungerar ypperligt. I kurserna får hundarna och förarna bekanta sig med de olika hindren som används i agility. De får börja med små övningar för att lära känna hindren och hur de ska hoppas. Förarna får också lära sig att ge hunden rätt tecken så att den vet hur den ska springa, vad den ska hoppa och så vidare. Det finns också speciella vägar och taktiker som hunden samt föraren behöver lära sig och även detta gås igenom.

Andra kurser

Det finns också andra kurser som kan vara bra att gå för en nybliven hundägare, eller för den som inte känner sig helt säker i hundägandet. Ett bra förslag är att gå en kurs som ger råd om sjukvård och första hjälpen för hund. En hund kan skadas allvarligt och då är det viktigt att veta vad man kan göra för att hunden ska klara sig innan man kommer till veterinären. Många vet inte om att man kan ge hjärt- lungräddning till en hund. Men det kan vara bra att känna till.

dante