Spårträning

Spårträning

En annan träningsform som kanske inte alla hundägare tänker på är att träna spår med sin hund. Många tror att det bara är jägare som behöver träna spår och förvisso är det inte ofta man behöver spåra något med sin sällskapshund, men det kan trots allt vara både roligt och nyttigt att öva.

Hur tränar man spår?

Man kan träna spår och sök på flera olika sätt. Man kan till exempel dra en klöv i blod och låta hunden söka efter det. Ett annat alternativ är att låta hunden söka efter en familjemedlem. Man kan låta hunden nosa på ett plagg och sedan får den söka i en skog, i trädgården eller liknande. Det går också att lära hunden söka efter kantareller eller annan svamp om man så vill. Det som krävs är en hund som vill lära, och en hel del tålamod.

När kan det vara bra att hunden kan spåra?

Det finns situationer då det kan vara mycket bra om hunden kan spåra. Om ett barn eller ett av familjens husdjur försvinner och hunden har lärt sig att spåra dem gör det att man snabbt kan börja leta åt rätt håll. Om det är den egna hunden som söker är det inte heller lika stor risk att husdjuret eller barnet blir skrämt när hunden väl kommer fram. Om det är så att man gillar svamp, till exempel kantareller och hunden kan spåra dem kan man snabbare också finna dem i skogen.

Kurser i spår

Om man inte har hållit på med spår innan och vet hur det fungerar kan det vara klokt att ta hjälp av någon som kan. Det finns flera möjligheter att gå olika spårkurser runt om i landet. De flesta kennelklubbar brukar då och då ordna just spårkurser. Om det inte finns någon aktuell kurs kan man också kontakta en lokal jägare och höra om denne vet någon som håller i spårkurser. Ofta brukar eftersöksjägare hålla i dem och ibland är även hundar som inte jagar välkomna att delta. Då kan det vara ett bra tillfälle att öva på flera olika spårningstekniker. Kanske hunden gillar att söka efter en sak snarare än en annan? En hund som inte gillar att leta svamp kanske kan vara intresserad av att spåra vilt istället.

dante