Lydnad, rallylydnad och freestyle

Lydnad, rallylydnad och freestyle

Det finns flera olika hundsporter där det är viktigt att hunden och föraren kan kommunicera och ha ett bra samarbete. Lydnad, rallylydnad och freestyle är tre av dem. Här kan du få reda på lite mer information om de här grenarna.

Lydnad

Lydnad är en hundsport som, precis som det låter, handlar om att hunden ska lyda sin förare så bra som möjligt. Det finns både kurser och tävlingar inom lydnad och flera hundra hundägare deltar i dem varje år. Det är viktigt att komma ihåg att alla hundar behöver ett visst mått av vardagslydnad för att de ska vara lätta att hantera på promenaden, i hemmet eller på semestern. I lydnadstävlingar kan det däremot handla om att hunden ska ligga stilla en viss tid, gå fot, vända åt ett visst håll och liknande.

Rallylydnad

Även inom rallylydnad gäller det att hunden och föraren kan samarbeta på ett bra sätt. Här handlar det dock inte om att det ska gå snabbt, vilket man kan tro. Det är snarare så att hunden ska göra en bana enligt förarens instruktioner. Det sätts helt enkelt ut skyltar längs med en sträcka och hundarna ska med sina förare sedan gå längs sträckan och utföra det som står på skyltarna. På skyltarna kan det stå flera olika saker. Det kan till exempel vara så att hunden ska snurra ett varv runt höger, sitta, snurra, ligga eller skickas över ett hinder. Om hunden inte gör rätt, river ett hinder eller inte är uppmärksam på föraren kan det ge minuspoäng eller så kan ekipaget helt enkelt bli uteslutet ur tävlingen.

Freestyle

Sporten freestyle är en av de mer musikaliska grenarna inom hundsporten. Här handlar det närmast om att hunden och föraren ska dansa tillsammans. Man sätter igång musiken och låter sedan hunden göra konster i takt med den. Hunden kan till exempel hoppa över förarens ben, gå slalom mellan dem, stå på två ben och en hel del annat.

Att tävla i grenarna

Alla de här tre grenarna går bra att tävla i. Det är faktiskt så att det ordnas flera stora tävlingar i alla grenar. Många hunduppfödare riktar främst in sig på lydnad eftersom att det ofta ger lite bättre rykte om det visar sig att hundarna som föds upp faktiskt är lydiga och tränas att bli det. Men det kan ofta vara bra att träna hunden relativt allsidigt. Då blir den ofta mycket gladare.

dante