Vanliga hundsjukdomar

Vanliga hundsjukdomar

När man skaffar en hund bör man också vara medveten om att det finns ett par sjukdomar som kan drabba hunden. Vissa av dem är allvarligare än andra. Många hundsjukdomar går att vaccinera emot men ibland har vaccinet inte full täckning och ibland hinner man inte med vaccinationen av en valp innan sjukdomen är ett faktum. Vissa sjukdomar är också ärftliga och de kan man inte göra något åt så länge avel på den sjuka individen fortsätter.

Ärftliga sjukdomar

De sjukdomar som framför allt är ärftliga är saker som blindhet, dövhet och olika höftledsproblem. Några raser har de här sjukdomarna oftare än andra och det kan då vara bra att få veterinärintyg på att föräldrarna till valpen saknar anlag för sjukdomarna innan köpet. Om man köper en vuxen hund kan det också vara klokt att besöka veterinären för att röntga hunden och kontrollera dess syn och hörsel innan köpet går igenom.

Vikten av att vaccinera

Det är viktigt att vaccinera sin hund mot de sjukdomar som finns i tid. Om så inte sker finns det risk att viruset får fäste hos hunden. Genom att vaccinera hunden kan man också undvika att tidigare utrotade virus blossar upp igen efter utlandsvistelser, besök och liknande.

dante